Nagy
Sarolta

DSZIT (Ayres) terápia

Nem véletlen, hogy a gyermekek pörögnek, forognak, szaladgálnak fel-alá, imádják a hintát, szeretnek tapogatni, fogdosni, tárgyakat megragadni és elengedni, hiszen ezek által érzékelik testük elhelyezkedését, helyzetét a térben.

Egyre több kutatás bizonyítja azt, hogy ezek az élmények, ingerek szükségesek a gyermek testi és szellemi fejlődéséhez, az idegrendszer érettebbé válásához. Ezért fontos, hogy a gyermeknek - már csecsemő kortól - legyen helye és tere ezen érzések megtapasztalására. 

Hónapok vagy akár évek is eltelhetnek addig, míg fény derül arra, hogy a gyermeknek gondjai vannak az őt ért ingerek felfogásában és arra adott válaszaikban. Látjuk, csodáljuk a gyermek fejlődését, mégis feltűnnek kis furcsaságok:

 • Miért nem szereti a hajmosást, körömvágást?
 • Miért nem szereti a szúrós, durva anyagokat?
 • Miért nem szereti, ha megöleljük?
 • Miért nem szereti a hintát, a pörgést? - vagy épp ellenkezőleg - Miért igényli oly nagyon az eszeveszett hintázást, sebességet?
 • Miért nem sír, ha fáj valamije vagy megüti magát?
 • Miért fél a mozgólépcsőn, a tömegben?
 • Miért sodorja magát veszélyes játékokba?
 • Miért esik-kel?

A sok miértre olykor nincsenek meg a válaszok, de egy biztos, a gyermekek az érzékszervi ingereket nagyon különbözőképpen tudják érzékelni, így a körülöttük lévő világot más módon ismerik meg és reagálnak rá. 

Addig nincs is nagy baj, míg ezek a tünetek nem társulnak más problémákkal, melyek a szociális-, tanulási-, viselkedési-, kognitív funkciókat érintik. Ekkor szokott a szülő, óvó néni vagy tanító néni beszámolni arról, hogy a gyermek türelmetlen, kapkod játék közben, furcsán fogja a ceruzát, ha nem sikerül neki valami, dührohamot kap, nem tud tájékozódni a térben, leveri a tárgyakat, sokszor elesik, megüti magát, stb. 

Ekkor kerül sor arra, hogy a szülők szakembert vonjanak be. A kisebb tanulási-, viselkedés-, figyelemzavaros gyermekeket szenzoros integrációs terápiába küldik, melynek neve általában rémületet vált ki a szülőből. Maga a megnevezés annyit takar, hogy a környezetből érkező információkat a gyermek hogyan tudja érzékelni (szenzoros érzékelés) és arra milyen módon tud reagálni (integrálni). 

Maja

 

Ezen szenzoros integrációs zavarban segít a DSZIT vagy Ayres terápia. A DSZIT egy komplex terápiás módszer, mely során a terapeuta egy érdekes, eszközökkel teli térbe invitálja a gyermeket, ahol izgalmas játéklehetőségek nyílnak meg számára. Olyanok, amelyek segítségével éretlen, vagy egyes területeken nem megfelelően működő idegrendszerüket saját maguk, aktív részvételükkel fejlesztik. 
Nem egy előre betanított módszer, a gyermek saját érzéseire hagyatkozva keresi a lehetőségeket és a kihívásokat. 
A terápiás térben lévő eszközök főleg a tapintási-, vesztibuláris-, és proprioceptív rendszeren keresztül hatnak az idegrendszerre és ezáltal fejlesztik azt.

Mikor segíthet a DSZIT?

 • Hiperaktív vagy túlságosan visszahúzódó, passzív gyerekeknél.
 • Tanulási zavar, figyelemzavar, viselkedészavar esetén.
 • Koraszülötteknél.
 • Megkésett beszédfejlődésnél vagy beszédzavarokat mutató gyerekeknél.
 • Rossz mozgáskoordináció esetén (csetlő - botló, ügyetlen gyerekeknél).
 • Érintésre, hangokra, zajokra, látási ingerekre összerezzenő gyerekeknél, akik hárítják vagy túlságosan igénylik azt. 
 • Mozgásokat hárító vagy túlságosan igénylő gyermekeknél (pl.: nem bírja a hinta mozgást vagy őrületes sebességgel igényli azt). 
 • Kézmozgások, finommotorika ügyetlensége esetén (írás nehezítettsége).

Szülés utáni rehabilitáció

szülés után

 

A szülés utáni rehabilitációs tornát már a gyermekágyi időszakban el lehet kezdeni. A terápia korai megkezdése fontos, hiszen segíti a szöveti gyógyulást, de a szülést követő hónapokban is érdemes időt fordítani rá, főleg akkor, ha panaszokat tapasztalunk.

Ez egy komplex terápia, mely magába foglalja a keringés javító gyakorlatokat, az izomerősítést -mely kiterjed a szülés alatt meggyengült hát-, far-, comb-, gát-, hasizmokra, a helyes testtartás megéreztetését és betanítását, így az esetleges hát- és derékfájdalom megszüntetését.

A terápia során nagy hangsúlyt fektetek a rectus diastasis, azaz az egyenes hasizmok szétválására és annak kezelésére. Ezek a speciális gyakorlatok segítenek a szétválást szűkíteni, mely komplexen, az egész törzset érintve történik.

A program segít abban, hogy a fájdalmat megszüntessük, a terhesség alatt és után fennálló panaszokat (inkontinencia, izomgyengeség, fáradékonyság, állóképesség romlás) javítsuk, így megkönnyítsük a mindennapokat és egyenes utat mutassunk a sporthoz vagy aktív életmódhoz való visszatéréshez. 

Mikor érdemes a tréninget elkezdeni?

Hüvelyi szülést követő 6.héttől, császármetszés után, gátizom problémáknál, hólyag- illetve méhsüllyedésnél, sportba való visszatérés előtt, szétnyílt hasizomnál és minden, a szülés (vagy nagy hasi műtét) következtében kialakuló probléma esetén. 

További információért látogass el a Mummy Tummy Tréning honlapjára.

 

Kismama és szülésre felkészítő torna

A kismama torna – sok más mellett - fontos részét képezi a szülésre való felkészülésnek. A terhesség 12. hetétől, akár a várandósság végéig folytathatjuk a tornát. A kismamaság alatt a női szervezet igen nagy változásokon megy keresztül, ezért is fontos hogy torna segítségével megőrizzük fizikai teljesítőképességünket és mentális egyensúlyunkat.

Mi történik a testemmel várandósság alatt?

            A fogamzás pillanata után a szervezetben összehangolt hormonális változások mennek végbe, melyek az embrió számára a megfelelő környezet biztosításáért felelősek.

            A hormonháztartás megváltozása miatt lazulnak az ízületi szalagok, tokok, ezáltal az ízületek lazábbak lesznek és a nem kívánatos sérülések veszélye nagyobb.

            A fokozódó testsúly miatt kialakulhat bokasüllyedés, derékfájás, csípőfájdalom illetve fáradékonyabbak lehetünk.

            A gerinc görbületei a hasunk és melleink növekedésével folyamatosan változnak, melyek a helyes testtartás megéreztetésével és izomerősítéssel kiküszöbölhetőek.

A leírt változások következtében: megváltozik a súlypont ezért a helyzetérzékelés, egyensúlyozás is nehezebbé válhat.

Mi történik a kismama tornán?

            Az egyik legfontosabb dolog, hogy egy kis mozgást vigyünk az életünkbe várandósság ideje alatt is, ezáltal a nem kívánatos és kellemetlen tünetek csökkenthetők, megszüntethetők.

A kismama tornán nincsenek ugrálással, nagy megerőltetéssel járó mozdulatok. Itt a nyugodt környezet megteremtésére és az egész testet átmozgató, lassú mozdulatokból álló tornára törekszünk, mellyel a leginkább igénybe vett izmokat erősítjük, nyújtjuk.

Talán az egyik legsarkalatosabb pontja a várandós tornának a speciális légzéstechnika elsajátítása, mely megkönnyíti a vajúdás és szülés időszakát.

A bedagadt végtagok okozta tünetek enyhítésére keringésjavító, vénás tornát tanulunk és emellett odafigyelünk a gátizmaink karbantartására egy kis gátizom torna segítségével.

Mozgásfejlesztés

A terápiát a megkésett, hiányos, aszimmetrikus mozgásfejlődésű babáknál alkalmazom.  

A közös munka mindig egy alapos vizsgálattal kezdődik, ahol kiderítjük, hogy milyen oka lehet a problémának. Ezek lehetnek idegrendszeri eredetűek, izomtónus béli eltérések vagy akár izomerő hiányából fakadó gyengeségek.

A terápia a csecsemő agyának, majd a mozgásszabályozó rendszerének aktiválásán alapszik. A gravitáció felhasználásával létrehozunk egy olyan helyzetet, egy ingert, amiben az összetett mozgások kiváltódnak. A mozgások kivitelezése közben, erősödik a babák izomereje és a mozgások által hatunk az idegrendszer fejlődésére. Ezeket a speciális feladatokat a terápia során a szülőknek megtanítom, így biztonsággal tudják otthon gyakorolni.

Minél hamarabb kezdjük el a tornát, annál jobb eredményt érhetünk el.

Hordozós torna - "Rengenerálódj velünk testileg-lelkileg!"

Hordozós torna: Mottónk: Regenerálódj velünk testileg-lelkileg!

Csoportos torna, ahol az anyukák babájukkal együtt tudnak mozogni, kikapcsolódni. A torna során olyan izomcsoportokat erősítünk, amelyek a várandósság alatt meggyengültek. Különös tekintettel hát-, far-, mell-, has-, gátizomzat. A torna elemeit képezik még a keringés javító gyakorlatok, a helyes testtartás megéreztetését és beállítását szolgáló gyakorlatok, egyensúly-és koordinációs feladatok, lábboltozat kialakításáért felelős izmok erősítése, hiszen ez elengedhetetlen a helyes testtartás kialakításáért. Mindezt bababarát környezetben és hordozási tanácsadó jelenlétében.

SMR Hengerezés

smr henger

 

SMR technika: (Self Myofascial Release) A technika lényege az izmokat körülvevő izompólyák lazítása, feszültségének oldása és ez által az izmokban, ízületekben kialakult fájdalom csökkentése, megszüntetése. Ma már nagy hangsúlyt kapott a hengerezés a sportolók körében és egyre nagyobb teret hódit az általános gyógytornában is. Fontos kiegészítő terápiaként foglalja el jól megérdemelt helyét. A henger alkalmazásával az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, a terhelhetőségük nő és a sérülésveszélyt csökkenteni tudjuk. Az előbb leírt hatásai mellett az SMR henger alkalmazása csökkenti a stresszt, felfrissíti a szervezetet és a felszíni kötőszöveteket megújítja.

smr henger

Kineziotape

kineziotape

 

Kineziotape: A mozgásterápia egyik kiegészítő eleme lehet ezeknek a színes szalagoknak a felragasztása, mellyel fájdalmat csillapítunk, izmokat ingerlünk, nyújtunk, ízületeket tehermentesítünk, stabilizálunk, deformitásokat korrigálunk és "megmutatjuk" a szervezetnek az optimális, normális működést. Maga a tape gyógyszert nem tartalmaz, a szalag megfelelő méretének megválasztása és a helyes felhelyezési technika alkalmazása adja a várva várt eredményt. A mindennapi életünket nem akadályozza, így bátran lehet munka, sportolás, úszás, tusolás közben is magunkon viselni.

Speciális tape kezelések: kismama tape (pocakragasztás, deréktámasz, vállövi tartásjavítás, hasizom szétnyílásának prevenciója), császármetszés utáni hegkezelés, szülés utáni tape kezelés (rectus diastasis kezelés, stria kezelés)

kineziotape

kineziotape

Schroth 3D Scoliosis Terápia

scoli

Schroth terápia: Ezt a speciális terápia a gerincferdülés és különböző tartási rendellenességek korrigálására használjuk. A cél az izmok erősítése és nyújtása

a gerinc maximális megnyújtásával, háromdimenziós korrigálásával és a forgató légzéssel. Valamint a helyes testtartás beépítése a mindennapi életbe, így a páciens a nap 24 órájában képes a terápiát végezni.

A terápia a következő esetekben ajánlott:

 • Scoliosis (gerincferdülés)
 • Scheuermann kór
 • Operáció elötti mobilizáció
 • Operáció utáni rechabilitáció
 • Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák (Pl. Bechterew-kór, lapos hát)

Általános gyógytorna

ÁLT ÁLT 

 

 

 

 

 

 

Gyógytorna: Egyéni gyógytorna kezelések alkalmával a páciens tüneteinek, betegségeinek megfelelően egy adekvát mozgássort alakítunk ki. Melyekkel a megbetegedett funkciókat helyreállítjuk, javítjuk vagy megszüntetjük. A gyógytornát az orvostudomány legtöbb színterén alkalmazzuk, legyen szó, a teljesség igény nélkül:

 • törésekről, rándulásokról, húzódásokról, szakadásokról,
 • kopásos, ízületeket, csontokat, szalagokat, izmokat érintő betegségekről,
 • olyan kórképekről, állapotokról, melyek nagy megterhelést jelentenek a szervezeted számára (pl.: kismamaság, változó kor, idegrendszeri betegségek),
 • műtétek előtti – utáni állapotokról (beleértve a műtéti hegek okozta változásokat),
 • gyermekek megkésett mozgásfejlődéséről, kötött csípőjéről, vagy a méhben a helyhiány miatt kialakult elváltozásokról, idegrendszeri betegségekről,
 • tartáshibákról, gerincferdülésről,
 • sportsérülésekről, sérülések megelőzéséről.

A gyógytornász által irányított mozgásterápiát más mozgásformával nem lehet helyettesíteni. Hatását akár már az első alkalom után érezhetjük. Rendszeresen végzett speciális gyakorlatokkal pedig az életminőséget mindenképpen javítani tudjuk.

Állapotfelmérés

állapotfelmérés

állapotfelmérés

 

 

 

 

 

 

Állapotfelmérés: Az állapotfelméréskor a mozgásszerv működésének feltérképezését és esetleges diagnózis felállítását végzem, ami minden esetben az első alkalommal történik, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről. A vizsgálat egy anamnézis felvétellel kezdődik, mely során a pácienseket a korábbi panaszokról, műtétekről, betegségekről és jelenlegi állapotáról kérdezem. Ezt követi a manuális mozgásszervi vizsgálat, ahol izmok, ízületek, inak, szalagok, stb állapotát nézem. Végezetül a tapasztalt tünetek alapján egy mozgásszervi diagnózist állítok fel, majd a rövid és hosszútávú kezelési célokat és terveket, melyek tartalmazzák az alkalmazandó fizioterápiás eljárásokat és mozgásterápiát (gyógytornát) is.

Feliratkozás a következőre: