Nagy
Sarolta

Kismama és szülésre felkészítő torna

A kismama torna – sok más mellett - fontos részét képezi a szülésre való felkészülésnek. A terhesség 12. hetétől, akár a várandósság végéig folytathatjuk a tornát. A kismamaság alatt a női szervezet igen nagy változásokon megy keresztül, ezért is fontos hogy torna segítségével megőrizzük fizikai teljesítőképességünket és mentális egyensúlyunkat.

Mi történik a testemmel várandósság alatt?

            A fogamzás pillanata után a szervezetben összehangolt hormonális változások mennek végbe, melyek az embrió számára a megfelelő környezet biztosításáért felelősek.

            A hormonháztartás megváltozása miatt lazulnak az ízületi szalagok, tokok, ezáltal az ízületek lazábbak lesznek és a nem kívánatos sérülések veszélye nagyobb.

            A fokozódó testsúly miatt kialakulhat bokasüllyedés, derékfájás, csípőfájdalom illetve fáradékonyabbak lehetünk.

            A gerinc görbületei a hasunk és melleink növekedésével folyamatosan változnak, melyek a helyes testtartás megéreztetésével és izomerősítéssel kiküszöbölhetőek.

A leírt változások következtében: megváltozik a súlypont ezért a helyzetérzékelés, egyensúlyozás is nehezebbé válhat.

Mi történik a kismama tornán?

            Az egyik legfontosabb dolog, hogy egy kis mozgást vigyünk az életünkbe várandósság ideje alatt is, ezáltal a nem kívánatos és kellemetlen tünetek csökkenthetők, megszüntethetők.

A kismama tornán nincsenek ugrálással, nagy megerőltetéssel járó mozdulatok. Itt a nyugodt környezet megteremtésére és az egész testet átmozgató, lassú mozdulatokból álló tornára törekszünk, mellyel a leginkább igénybe vett izmokat erősítjük, nyújtjuk.

Talán az egyik legsarkalatosabb pontja a várandós tornának a speciális légzéstechnika elsajátítása, mely megkönnyíti a vajúdás és szülés időszakát.

A bedagadt végtagok okozta tünetek enyhítésére keringésjavító, vénás tornát tanulunk és emellett odafigyelünk a gátizmaink karbantartására egy kis gátizom torna segítségével.